RSS

Harjumuse ning mugavuse ori

15 märts

Eile käis läbi uudis, et meeleheitel Vene meeleavaldaja aheldas end McDonald’si restorani külge.
Täna hommikul mängisid Star FM saatejuhid mõttega, mille külge nemad oleks võimelised end aheldama.

Mina ilmselt aheldaks end tänase seisuga jäme soola külge. Ma tegelikult teadsin ennegi, et ma olen selle ori, aga ma poleks elaes uskunud, et sellest nii kriipivat puudust tunnen. Poes käies seisatan iga päev vaikuseminutiks tühja soolalriiuli ees. Seejärel ohkan raskelt….pobisen omaette midagi rumalat…ning suundun sealt siis raske sammuga edasi.
Veel ei tõuse mu käsi seda moodsat meresoola korvi panema. Seda enam, et üks pakk seda head vanakooli ja lihtsa inimese soola on mul veel köögikapis.

Kohvi, kui sellise, külge aheldaks end põhimõtteliselt samuti. Aga kohvi tarbimisega väljaspool kodu mind uppi lüüa poleks võimalik.
Kohe rohkem nagu midagi ei tulegi. Aa, õige, ilmselt siiski paneksin end raudu ka pesumasina külge.

 
18 kommentaari

Kirjutas &emdash; märts 15, 2022 toll Uncategorized

 

18 responses to “Harjumuse ning mugavuse ori

  1. Indigoaalane

    märts 15, 2022 at 12:53 p.l.

    ei taha paanikat tekitada, aga meresoolas võib olla mikroplasti. Nii et sa oled õigel teel.
    Iisrealis sõpru pole? Lase saata?

     
    • kellakagu

      märts 15, 2022 at 1:30 p.l.

      No vat, saakski nii, et palud kellelgi tuua, aga hallooo, mis nende sanktsioonide mõte siis oleks. Ma muutuks endale vastikuks. Seda enam, et see on ikkagi pelgalt sool.
      Küll aga olen palunud endale varem Venemaalt ühte asja tuua küll, mida siin juba päris mõnda aega enam ei müüda: Višnevski salv. Ma olen kohe selle salvi usku.

       
      • ernaval

        märts 15, 2022 at 4:13 p.l.

        Seda salvi sain viimati Balti jaama Selveri vastas olevast apteegist, seal turuhoone keldris. A ega ma ei tea, vbl see ka kinni pandud nyyd…

         
        • kellakagu

          märts 15, 2022 at 4:40 p.l.

          NO näed, kui kasulik on blogida. Suur-suur aitäh selle info eest.

           
  2. lendav

    märts 15, 2022 at 1:17 p.l.

    Leidsin tavalist jämesoola eile Tartus Grossi poes. Lätis pakendatud, Ukrainas toodetud. Kas Tallinnas Grossi poode on? Või on seal kõigis kettides kõik soolaletid tühjad?

     
    • kellakagu

      märts 15, 2022 at 1:26 p.l.

      Ma tean täpselt ühte Grossi poodi, aga seal tõesti pole käinud. Samas, mul ei ole usku, et ma Tallinnas ka sealt seda leiaks, ma ei oskagi öelda miks
      Aga kõik poeketid (4), kus mina olen käinud, seal haigutab soolalriiulitel küll Suur Tühjus. Seda Meresoola mõnes kohas on, aga on ka poode, kust olemas ongi hetkel ainult seda klaaspurgis varianti.

       
      • lendav

        märts 15, 2022 at 1:31 p.l.

        Meil siinkandis (Tartu ja Tartumaa) on üldiselt lettidele jäänud ainult Himaalaja roosa sool (Coopi poed, aga ma muud ketid). Väikseid topsikuid ma pole isegi vaadanud, neid on tõenäoliselt ka. Ja siis Grossi pood, kus müüja sel hetkel kui ma sinna juhtusin, just ladus jämesoola tühale riiulile. Piiranguplakat oli ka – igale ostjale max 5 kg.

         
        • kellakagu

          märts 15, 2022 at 1:32 p.l.

          Kõlab nagu unenägu:)

           
        • kellakagu

          märts 15, 2022 at 1:35 p.l.

          Aga ma käin täna siis kahest Grossist läbi. Tänan sind, äkki tõesti joppab.

           
  3. _kaur_

    märts 15, 2022 at 6:31 p.l.

    Piirang 5 kg?
    Palju tavalisel perel jämesoola kulub?
    Pool kilo aastas ehk?
    Oeh.

     
    • kellakagu

      märts 15, 2022 at 6:46 p.l.

      Nalja teed või?

       
      • lendav

        märts 15, 2022 at 8:00 p.l.

        Meil kulub igatahes soola päris hästi. eriti jahihooajal. Mees on jahimees. Vorstid, konservid, igale poole kulub. Teine kindel kulukoht on hoidiste tegemine. Kas sa Kaur tead, kui palju soola pannakse näiteks marinaadi? Või soolaseentele?
        Pool kilo aastas on võibolla ühe üksiku inimese tarve. Võibolla.

         
      • _kaur_

        märts 15, 2022 at 8:16 p.l.

        Ei tee omast arust?

        Veetsin veidi aega lugedes.

        Aastal 2021 on tehtud suur “Eesti rahvastiku soola tarbimise uuring”, aga selle tulemusi ei leia ma kusagilt.

        Arstide käsk on süüa maksimaalselt 5 grammi soola päevas (teelusikatäis). Sellest absoluutne enamik tuleb valmistoidust (leib, sai, poolfabrikaadid, poetoidid). Hinnanguliselt 10% lisatakse toidule kodusel toiduvalmistamisel või vahetult enne sööma hakkamist (tsitaat). Seega peaks täiskasvanu kasutama 400 x 5 x 0.1 = 200 grammi lahtist soola aastas. Perekonna kohta siis üks kilo. Kui võtta peen ja jäme pooleks, siis ongi pool kilo peent ja pool jämedat.

        Köögist hõigati, et meil kulub “võib-olla kaks poolekilost pakki aastas”.

        Nii et ei teinud nalja.

         
        • _kaur_

          märts 15, 2022 at 8:20 p.l.

          Mägimatkadel, kus me teeme kogu toidu oma toorainest ise ja sööme normaalsemast palju rohkem, arvestan ma 20 grammi soola inimese kohta nädalas.

           
          • kellakagu

            märts 15, 2022 at 8:44 p.l.

            Meie kodus on nt väga tavaline, et päeval keedab kartulit jämeda soolaga, õhtul keedab nuudleid. Ja suur poiss keedab endale veel riisi. Ma teen alati süüa koguse, et kõige rohkem sööb/sööme seda paar päeva. Või praen nt toorelt praetud kartuleid, panen soola kastmetesse. Lisaks ma panen jämedat soola ka salatisse või kui teen midagi hapukoorega või isegi võileivale sageli (tomatule, kurgile). Selleks too meresool kohe nagu üldse ei sobigi, see on oluliselt teralisem ja soolasem. Ja ei sula üldse toidus niimoodi. V.a keetmisel, aga siis tuleb ka teisiti doseerida, kui selle “õigega”.
            Ja seda ma võin ka hõigata, et meil kodus kulub jämedat soola kohe kindlasti rohkem, kui kaks korda pool kilo aastas.
            Need su arvutused, kui palju tohib ja kui palju on tervislik, ma tõesti ei tea, aga ma julgen siiski arvata, et ei soola toite üle.

            Ilmselt olneb ka kui palju üldse kodus süüa tehakse,süüakse, kui mitmeks päevaks korraga teha,, kui palju ja kui vanad on lapsed ja mida kõike.

             
          • KK

            märts 16, 2022 at 10:26 e.l.

            Meil paneb ema maal jämedat soola jää sulatamiseks nt kõnniteele ja välisukse ette. Nii et maal seda kulub. Enne paanikat just käskis osta kaks poolekilost.

            Ma ise söögiks ei kasuta jämedat, pigem seda vahepealset (vekkimiseks ja lõngavärvimisel) ja peenikest soola (kartulite keetmisel jne). Maitsesoolad on ka kasutuses.
            Ma pole kunagi koguseid mõõtnud, st palju võiks kuluda. Suvel kui on kurgid ja kõrvits jne, siis ikka läheb. Aga ma ei tee muidugi tervele külale ka, paarile inimesele talveks. Reeglina hoidistamise ajal ongi see suurem ostmine (sool, suhkur, loorber jne). Muul ajal peamiselt ikka peenikest.

             
          • _kaur_

            märts 16, 2022 at 6:46 p.l.

            Teeme ikka ise süüa ja samuti mitmeks päevaks ette. Kolm last – 11, 14, 18. Praegu on meil kümneliitrises potis mingi boršilaadne toode, ukrainlased seda ilmselt nii ei nimetaks, ütleme siis peedi-kapsa supp vähese lihaga 🙂 Tatrale ja kartulile läheb muidugi ka mul / meil jäme sool.

            Ma siis proovin jämedat soola tomatile või hapukoorega võileivale panna, ehk saab hea. Inimesed internetis on ses mõttes toredad, et annavad igasugu ideid 🙂

            Kas teil suhkrut läheb palju…? See on samuti mingi asi, mida kunagi inimesed nagu päriselt sõid ja varusid. Mingil iidsel ajal oli minu (lapse) toas tohutu suhkrukott… Praegu teeme me suhkruga moose (palju!!!!), aga muul ajal on kasutame seda vist veel vähem kui soola. Ma just proovisin panna cottat teha (ei õnnestunud) ja pidin selleks pmst uue suhkru ostma…

             
          • nodsu

            märts 17, 2022 at 3:49 e.l.

            Kui soolaga vees midagi keeta (kartuleid, makarone), siis on lausa loogiline, et soola läheb rohkem kui siis, kui sool läheks ainult päriselt ärasöödava toidu peale. Keeduvesi visatakse ju minema koos soolaga, mis seal sees, ainult natuke jääb toidu külge.

             

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: